Allergi

Kroppen din prøver å forsvare seg

Hva er allergi?

Immunsystemet beskytter deg vanligvis mot infeksjoner og andre sykdommer. Er man allergisk, overreagerer immunsystemet på stoffer som normalt sett er ufarlige.

Disse stoffene kalles allergener og finnes for eksempel i gresspollen, trepollen, husstøvmidd, dyrehår, enkelte matvarer samt gift fra bier og veps.

Når man som allergiker utsettes for allergener, reagerer immunsystemet med å danne antistoffer. Antistoffene reagerer på allergenet og forårsaker allergiske symptomer som rennende nese, nysing, kløe i øynene og i alvorlige tilfeller også pustebesvær i form av astma.

 

Middallergi

Hvis du har allergisymptomer året rundt og våkner om morgenen og føler deg utmattet, kan det hende du er allergisk mot midd.

Les mer om husstøvmiddallergi

 

Forkjølelse eller allergi? Slik vet du forskjellen

Alle vet hvordan det føles å være trøtt og uopplagt etter en søvnløs natt, eller hvordan det er å være forkjølet eller influensasyk. Disse symptomene kan iblant ligne på allergisymptomer, men det er noen forskjeller.

Les mer om allergisymptomer

Finn ut hva du er allergisk mot

Hvis du mistenker at du er allergisk, er usikker på hva som forårsaker allergien din, eller ikke er fornøyd med nåværende allergibehandling, bør du bestille time hos lege for å få utredet allergien. Uansett om du har mild eller alvorlig allergi, er det hjelp å få for de fleste. Det viktige er at du føler deg bra, og at ikke allergien plager deg.

Finn en allergispesialist i nærheten

Kvinne tar piller

Allergibehandling

Slik behandles allergi

Som en hjelp mot allergiplager kan man bruke allergimedisin som lindrer symptomene. Når dette ikke lenger er nok, er det også mulig å behandle årsaken til allergien.

Les mer
woman having breathing trouble

Allergi og astma

Pusteproblemer?

Hvis du er allergisk, er du også i faresonen for å utvikle allergisk astma. Ubehandlet allergi i luftveiene, f.eks. pollenallergi, øker risikoen. Derfor er det viktig at du så tidlig som mulig får riktig diagnose og riktig behandling.

Les mer

Sist oppdatert 20/09/2018